Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση κοινής συνάντησης φοιτητών - εργαζομένων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου

Στις 2/2/2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων ΣΔΕΑΠ, ΠΑΣΥΦΑΕΛΠ, ΠΑΣΥΦΟΙΙΣΠ και ΠΑΣΥΦΟΙΕΠΟ, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία. Σκοπός της συνάντησης ήταν να διερευνήσει τις δυνατότητες κοινής παρέμβασης όλων των εμπλεκομένων φορέων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και ανάπτυξης του θεσμού μέσα από μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δομικών του δυσλειτουργιών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Στις 2/2/2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων ΣΔΕΑΠ, ΠΑΣΥΦΑΕΛΠ, ΠΑΣΥΦΟΙΙΣΠ και ΠΑΣΥΦΟΙΕΠΟ, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία. Σκοπός της συνάντησης ήταν να διερευνήσει τις δυνατότητες κοινής παρέμβασης όλων των εμπλεκομένων φορέων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και ανάπτυξης του θεσμού μέσα από μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των δομικών του δυσλειτουργιών.
Η συνάντηση αυτή συνιστά ένα πρώτο βήμα της διαμορφούμενης κοινής συνεργασίας και δράσης των συλλόγων μας, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε, πρώτα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο ΕΑΠ (ως φοιτητές, ως διδάσκοντες και ως εργαζόμενοι σ’ αυτό) και, ακολούθως, να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους. Όλοι αναγνωρίσαμε την ανάγκη να σπάσει το πέπλο σιωπής που περιβάλλει τα δρώμενα στο ΕΑΠ, έτσι ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε, όλοι ανεξαιρέτως, στις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές διαδικασίες και πρακτικές, καθώς ο έως τώρα αποκλεισμός μας οξύνει περαιτέρω τα προβλήματα, εάν δεν είναι και εγγενής αιτία επιπρόσθετων δυσλειτουργιών.
- Επειδή αναμένεται να κατατεθεί νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Επειδή το «κείμενο διαβούλευσης» για την ανώτατη εκπαίδευση δεν κάνει λόγο για το ΕΑΠ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
- Επειδή το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ξεκινήσει, εξαιτίας του Μνημονίου, περικοπές στις πιστώσεις για τα πανεπιστήμια, και
- Επειδή συνυπολογίζουμε τις δυσκολίες και τις διαφορετικές αντιλήψεις που προκύπτουν από τη θέση του καθενός στο ΕΑΠ, αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε συλλόγου, καταλήξαμε σε ένα βασικό πυρήνα αιτημάτων, που μας επιτρέπει παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας και να δράσουμε συντονισμένα.
Οι άξονες που μπορούν να λειτουργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι:
• Η κατοχύρωση και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΑΠ.
• Η διασφάλιση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων σπουδών και η μη υποβάθμιση των πτυχίων του ΕΑΠ (όχι μείωση μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, όχι αύξηση φοιτητών ανά τμήμα, όχι το ΕΑΠ Κέντρο Κατάρτισης).
• Η μείωση των διδάκτρων («δαπάνες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση») και η σημαντική διευκόλυνση των φοιτητών στην καταβολή τους.
• Η εκπροσώπηση των συλλόγων στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.
• Οι αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις τόσο των συμβασιούχων εργαζομένων όσο και των διδασκόντων στο ΕΑΠ (η εργασιακή επισφάλεια δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια, αλλά και στην κοινωνία).
• Η διαφάνεια στα ακαδημαϊκά και διοικητικά θέματα του ΕΑΠ
• Το γενικότερο ζήτημα της αξιολόγησης στο ΕΑΠ (ΣΕΠ, Συντονιστών, Φοιτητών, Διοικητικών Υπηρεσιών).

Ο αγώνας είναι κοινός και η έμπρακτη συμμετοχή απαραίτητη. Απαιτείται, συνεπώς, η συνδρομή όλων των συλλόγων που έχουν σχέση με το ΕΑΠ. Για τη διεύρυνση και την ενίσχυση αυτής της νέας συλλογικότητας, καλούμε εκ νέου το Σύλλογο Εργαζομένων καθώς και τους υπόλοιπους συλλόγους των φοιτητών (των άλλων προγραμμάτων του ΕΑΠ) σε μια νέα συνάντηση, όπου θα τεθεί εκ νέου ο προβληματισμός και θα αποφασισθεί το πώς θα δράσουμε.
Παρότι αυτονόητο, θεωρούμε σκόπιμο να το υπογραμμίσουμε ότι η συνεννόηση και η αλληλεγγύη των συλλόγων που δρουν στο ΕΑΠ αφενός δεν ακυρώνει την αυτοτέλειά τους, αφετέρου τονίζει την ανάγκη της σύγκλισης και της κοινής δράσης σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τα δρώμενα στο ΕΑΠ, για την εκπαίδευση γενικότερα αλλά και για τους εργαζόμενους της χώρας στο σύνολο τους.

Για να μην παραμένουμε απλοί θεατές των εξελίξεων
Για να αποτρέψουμε αιφνιδιαστικές μελλοντικές αλλαγές στο ΕΑΠ
Μπορούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο που ανοίγει η νέα αυτή συλλογικότητα

Τα ΔΣ των συλλόγων
ΠΑΣΥΦΟΙΕΠΟ, ΠΑΣΥΦΑΕΛΠ,
ΠΑΣΥΦΟΙΙΣΠ και ΣΔΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου