Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στο στόχαστρο οι εισφορές για την ανεργία






Στο στόχαστρο οι εισφορές για την ανεργία

(Αναδημοσίευση από την Εποχή της 21ης Μαρτίου 2011)

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τώρα και οι ληστές φορούν γραβάτες και ονομάζονται σωτήρες, οι τοκογλύφοι έγιναν αγορές και η κλοπή βοήθεια, ληστεύουν και τα Ταμεία μας, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρης ζωής, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας....

...Τώρα ετοιμάζουν τη μεγάλη επέλαση και σε άλλες εισφορές, στα χρήματα των εργαζομένων που προορίζονται για τους ανέργους. Θέλουν λέει, το επίδομα ανεργίας να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια!! Δηλαδή όσοι έχουν ένα Χ ετήσιο εισόδημα να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας!!

Εκ πρώτης όψεως, αυτό ίσως να μην ακούγετε και ως παράλογο, επί της ουσίας όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το επίδομα ανεργίας ούτε προνοιακό επίδομα είναι, ούτε δωρεάν χορηγείται.

Το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικό επίδομα, είναι χρήματα των εργαζομένων που έχουν παρακρατηθεί από τον μισθό τους για το σκοπό αυτό και τα οποία δεν είναι λίγα.

Πιο συγκεκριμένα:

Προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ

Οι εργαζόμενοι εκτός από τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετέχουν με εισφορές και στα Ταμεία Κοινωνικής Προστασίας, (Ο.Α.Ε.Δ.- Εργατική Κατοικία – Εργατική Εστία) και οι οποίες αναλογούν σε ποσοστό 7,96% για τον Ο.Α.Ε.Δ, σε 1,75% για τον Ο.Ε.Κ. και σε 0,70% για τον Ο.Ε.Ε..

Οι εισφορές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων και εισπράττονται για λογαριασμό των Ταμείων αυτών από του ΙΚΑ.

Έτσι, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2011, οι εισφορές (μισθωτών – εργοδοτών) των Ταμείων αυτών ανέρχονται στις 3.165,62 εκ. €, και από τα Π.Δ.Ε. & ΕΣΠΑ υπολογίζονται 1.115 εκ., ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χορηγηθούν μόνο 500 εκ. €, σύνολο εσόδων 4.817,97 εκ. €.

Με βάση και την αναλογία εισφορών, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών, σχεδόν τα 4 δις ευρώ είναι για τον ΟΑΕΔ.

Ποιοί είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας;

Δικαιούχοι είναι οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας, έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, και το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχουν συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 454,25€ και η χρονική περίοδος επιδότησης εξαρτάται από τις ημέρες εργασίας κατά το τελευταίο 14μηνο. Έτσι έχουμε:

Από 125 ημέρες έως 149 ημέρες χορηγείται για 5 μήνες.

Από 150 ημέρες έως 179 ημέρες χορηγείται για 6 μήνες.

Από 180 ημέρες έως 219 ημέρες χορηγείται για 8 μήνες.

Από 220 ημέρες έως 249 ημέρες χορηγείται για 10 μήνες.

Από 250 ημέρες και άνω χορηγείται για 12 μήνες.

Στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ (Ιανουάριος 2011)

Από αυτά, όμως, τα 4 δις που εισπράττονται πόσα παίρνουν τελικά οι άνεργοι; Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιανουάριο 2011, ο συνολικός αριθμός των καταγραμμένων άνεργων ανέρχεται στα 689.558 άτομα, από τους οποίους μόνο οι 258.285 είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας.

Από τους δικαιούχους αυτούς μόνο οι 147.774 ποσοστό 57,21% είναι κοινοί επιδοτούμενοι (για ολόκληρο χρόνο) ενώ οι 110.511 ποσοστό 42,79% είναι επιδοτούμενοι από εργασίες προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή λαμβάνουν επίδομα για λιγότερο χρόνο.

Από τις ροές απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης κατά το μήνα Ιανουάριο, ανέρχονται σε 49.626 άτομα. Οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ανέρχονται στις 30.481. Οι λήξεις συβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχονται στις 25.530. Οι οικιοθελείς αποχωρίσεις ανέρχονται στις 22.610.

Παρατηρήσεις:

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτο: Λόγο των αυστηρών κριτηρίων που θέτει το υπουργείο εργασίας, μόνο το 37,45% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας, ενώ το υπόλοιπο 62,55% των ανέργων δεν λαμβάνει κανένα επίδομα!!

Δεύτερο: Η αρχή της ανταποδοτικότητας η της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων που προωθεί η κυβέρνηση, ήδη παραβιάζονται. Ενώ οι εισφορές αυξομειώνονται ανάλογα με τούς μισθούς, το επίδομα που χορηγείται είναι ενιαίο για όλους. Δηλαδή ο μισθωτός με 200€ μηνιαίες εισφορές και ο άλλος με 50€ εισφορές, και οι δύο θα πάρουν το ίδιο επίδομα 454,25€!!

Τρίτο: Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων ανέρχεται σε 56.011 άτομα, όπου το 45,58% αυτών οφείλεται σε αποχωρήσεις λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι αυτοί, εκτός από την χαμηλή χρονική διάρκεια επιδότησης που τυγχάνουν, οι ίδιοι δεν δικαιούνται και δεν λαμβάνουν την αποζημίωση απόλυσης από τον εργοδότη!!

Τέταρτο: Καταγράφηκαν 22.610 ως οικειοθελείς αποχωρήσεις, συνολικά για το 2010 περίπου 270.000 άτομα!! Συμπεριλαμβάνονται και όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης περίπου 60.000. Όμως παρόλα αυτά, τα νούμερα είναι κραυγαλέα και δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες αποχωρήσεις ως «οικειοθελείς» δηλαδή χωρίς την αποζημίωση απόλυσης και χωρίς έστω και το ελάχιστο επίδομα ανεργίας.

Πίσω από τις λέξεις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» βρίσκεται η ασυδοσία της εργοδοσίας, κρύβεται το δράμα των εργαζομένων όπου οι εργοδότες τους δηλώνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρά την θέλησή τους για να μην τους χορηγήσουν την αποζημίωση.

Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι ί, εκτός από την αποζημίωση που έχουν χάσει (αρκετοί την διεκδικούν από τα δικαστήρια) χάνουν και το επίδομα ανεργίας καθώς δεν φαίνονται ως απολυμένοι.

Πέμπτο: Στην ηλικία κάτω των 30 ετών καταγράφονται 195.046 άτομα, ποσοστό 28,29%!!

Εκτός από τον μεγάλο αριθμό ανέργων (ένας στους τρείς νέους) δύσκολα τυγχάνουν το επίδομα ανεργίας και ακόμα πιο δύσκολα συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας.

Κόστος επιδομάτων ανεργίας

Όλα αυτά και ειδικότερα ο χαμηλός αριθμός (258.285) δικαιούχων, εξ αυτών (45,58%) είναι στην κατηγορία για μικρότερη χρονική διάρκεια, τα χαμηλά ποσά του επιδόματος (454,25 €), καταλήγουν στο απαράδεκτο αποτέλεσμα το συνολικό κόστος των επιδομάτων ανεργίας να μην ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ από τα 4 δισ. ευρώ των κονδυλίων του ΟΑΕΔ!

Έτσι ενώ για την ανεργία εισπράττονται υπέρογκα ποσά, στους ίδιους τους ανέργους καταλήγουν ελάχιστα.

“Πού πήγαν τα λεφτά”; Θα πει ο ποιητής!!

Ένα είναι σίγουρο, ότι αυτά δεν πηγαίνουν στους ανέργους. Το μεγαλύτερο μέρος με διάφορους τρόπους διοχετεύεται στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, μόνο για το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών διοχετεύονται κοντά στο 1δις ευρώ!!

Άμεσες προτάσεις

Βασική αρχή το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να συνδεθεί με τους μισθούς και να αναλογεί στο 80% του μισθού.

Να χορηγείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Να συμπεριλαμβάνει περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.

Ούτε ως σκέψη η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας, δηλαδή έναν ακόμη τρόπο ληστείας.

Επιπλέον

Το θέμα της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, δεν αντιμετωπίζεται με μπαξίσια στους εργοδότες, ούτε με επιδοτήσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ούτε με επιδοτήσεις της εργασίας.

Η απασχόληση απαιτεί πολιτικές ανάπτυξης, απαιτεί αντιστάσεις στην ρεμούλα και την κερδοσκοπία, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια. Και σε καιρούς τεχνολογικής ανάπτυξης όπως σήμερα απαιτεί την αυστηρή μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας καθώς και την μείωση των ορίων ηλικίας για σύνταξη.

Τέλος απαιτεί Δημοκρατία και διαφάνεια στη δημόσια ζωή, απαιτεί την απαλλαγή της χώρας από την δουλεία, όπου το κράτος δανείζει τις τράπεζες με 1% και στη συνέχεια δανείζεται από αυτές με υπέρογκα επιτόκια.

ΜΑΡΤΗΣ 2011

Νικόλαου Κώστας
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Κ
ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
Nikolaou@kepea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου